Moje místa 0
Zaniklá větrná jáma Antonín z roku 1846 stávala před dnešním Divadlem A. Dvořáka na Smetanově náměstí. Pro nedostatek uhlí sloužila jako větrací jáma pro Karolinu. Roku 1879 či po požáru r. 1883 zanikla.
Odvětrávání zaniklé jámy Antonín před divadlem
Graficke pismenko Větrná jáma Antonín v centru Moravské Ostravy je i mnoha rodilým Ostravanům takřka neznámým pojmem. Přesto kolem ní mnoho z nich denně chodí chodí.
Jedná se o bývalou těžní jámu, která byla hloubena Vítkovickými železárnami od roku 1846 nedaleko jihozápadního obvodu středověkého centra města. Pro nedostatečné zásoby uhlí však sloužila jen jako čerpací jáma nedaleké Karoliny.Její trvání nebylo dlouhé. Již kolem roku 1879 či po požáru v roce 1883 byla zlikvidována.
A kde místo jámy Antonín najdeme? Stávala na místě malého parčíku před pozdějším Divadlem Antonína Dvořáka na Smetanově náměstí. Dodnes na jámu upomíná odvětrávací potrubí s upozorněním, že zde může i dnes ještě docházet k úniku plynů.