Barokní kaple na vrchu Hvězda z let 1732-33 podle návrhu K. I. Dientzenhofera na půdorysu pěticípé hvězdy. Stavebníkem byl broumovský opat Otmar Zinke. Roku 1786 zrušena a roku 1853 obnovena.
Kaple Panny Marie Sněžné
Graficke pismenko V Broumovských stěnách nedaleko Police n. Metují můžeme vystoupat na vrchol Hvězdy (674 m. n. m). Na vrchol Hvězdy se dostaneme po značených turistických trasách z obcí Hlavňov, Křinice, Pěkov či Hony. Autem je možno zajet na parkoviště asi 300 m pod kaplí.
Stavbu kaple lemuje kamenný ochoz, ze kterého se otevírá jedinečný výhled na Broumovskou kotlinu a Javoří hory. Vedle kaple můžeme navštívit turistickou chatu v alpském slohu, postavenou roku 1856 opatem J. N. Rotterem.

23.2. 2007

historie

V letech 1732-1733 byla na Hvězdě (též Polická hora) podle návrhu K. I. Dientzenhofera postavena barokní kaple Panny Marie Sněžné, která však byla v roce 1787 na základě císařského rozhodnutí zrušena a postupně rozebrána. Dnešní kaple je vystavěna na půdorysu pěticípé hvězdy, vnitřek kaple je kruhový a zaklenutý kupolí. Kaple je přístupná kamenným mostkem a několika kamennými schodišťovými stupni.
    www.adrspach.cz ; Soukup & David a Marco Polo : Velká cestovní kniha – Česká republika., 22.2. 2007

není známo