Loučná nad Nisou
Pseudoslohový kostel postaven v letech 1914-15 podle projektu arch. Hemmericha. Kostel je jednoduchá obdélná stavba s polokruhovou apsidou a hranolovou věží v čele. Mobiliář neoslohový, cenné okenní vitráže světců. Od r. 1995 postupně rekonstruován.
Celkový pohled
Graficke pismenko V letech 1914-15 byl v Janově postaven kostel sv. Jakuba. Stavba projektovaná libereckým architektem Hemmrichem byla financována z darů místních občanů. Kostel neměl vlastního kněze, byl pouze filiálním k faře v nedalekém Jablonci.
Od r. 1995 pečuje o obnovu kostela Spolek přátel obce Janova nad Nisou. Po celkovém dokončení oprav exteriéru a interiéru by měl kostel sloužit jako obřadní, koncertní i výstavní síň.

popis

Jde o jednoduchou pseudoslohovou stavbu s 19 m vysokou hranolovou věží nad vchodem v západním průčelí, obdélnou lodí a presbytářem ve tvaru polokruhové apsidy. Výzdoba byla provedena v duchu historismu přelomu 19. a 20. století, obsahovala mimo jiné jednoduché dřevěné lavice, novorenesanční oltář, oltářní obraz sv. Josefa (odcizen r. 1995) Nejcennější částí jsou okna lodi s novorenesančním ornamentálním rámem a vitrážemi světců – sv. Antonína,