Moje místa 0
Mohutná barokní stavba z první poloviny 18. stol. vznikla pravděpodobně dostavbou kaple, ke které byla přistavěna loď s hranolovou věží. V souvislosti se stavbou je zmiňován i G. Santini.
Od jihozápadu
© Luděk Pitter 02/2007
Graficke pismenko Obec Nové Mitrovice se nachází v jižní části Brd a je jedním z výchozích bodů při návštěvě této oblasti.
Obcí prochází silnice II/177. Hřbitovní kostel sv. Jana Nepomuckého se nachází hned u silnici při příjezdu od Spáleného Poříčí.

historie

Samotná obec je poprvé připomínána až roku 1626 a její historie je spjata na rozdíl od jiných obcí hlavně s průmyslem. Zejména v 17. stol., kdy došlo k rozmachu těžby a zpracování železné rudy, byla ves pojmenována po svém zakladateli J. Z. Vratislavovi z Mitrovic. Kostel byl údajně postaven v letech 1722 – 26, snad podle návrhu J. Santiniho. Bohužel okolo termínu stavby a architekta panuje mnoho nejasností a pravděpodobně i záměn. Podle

popis

Je velice pravděpodobné, že kostel vznikl přestavbou již zde stojící kaple. K původnímu centrálnímu kněžišti byla přistavěna obdélná loď s hranolovou věží při západní straně kostela. Kněžiště je zaklenuto osmibokou kupolí s lucernou. Při hlavním vstupu pod věží kamenný portál s aliančním znakem Vratislavů z Mitrovic.