tvrz Zdislav

u Košumberka
Rozměrné a mohutné tvrziště na vysokém břehu Novohradky. Písemné prameny dokládají existenci tvrze k 15.století. Jiné názory hodnotí tvrz Zdislav jako předchůdce hradu Košumberk, který se nachází pouze kilometr severovýchodně.
Tvrziště Zdislav
Dosud patrná ostrá hrana jádra a hluboký příkop.

Rozměrné a mohutné tvrziště na vysokém břehu Novohradky.

Graficke pismenko Tvrziště se nachází jižně od centra osady, přibližně v místě, kam jej umisťuje turistická mapa. Lokalita je zčásti loukou a zčásti zarostlou strání, která prudce padá k Novohradce.
Marek Skýpala, 19.2. 2007

Střípek historie:
    Písemné prameny dokládají existenci tvrze k 15.století. Je to však pouze zmínka nepřímá a ještě k tomu pochybná. Jiné názory hodnotí tvrz Zdislav jako předchůdce hradu Košumberk, který se nachází pouze kilometr severovýchodně.
    III.díl Encyklopedie českých tvrzí, Praha, Argo 2005., 19.2. 2007

popis

Tvrz nás překvapí svými mohutnými a rozměrnými příkopy, které jsou až 8 metrů hluboké. Jádro tvrze má trojúhelný tvar a kolem něj je příkop, na jižní straně dokonce zdvojený. Archeologicky nebyla tvrz dosud zkoumána, ale v minulosti byly nalezeny zbytky malty, což by svědčilo o kamenné stavbě.

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)