V jádře gotický jednolodní kostel s výraznými opěrnými pilíři po obvodě a nízkou masivní zvonicovou věží. V 16. století renesančně přestavěn a v 19. století pouze upraven. Kolem kostela hřbitov obehnaný na jihu a západě kamennou zdí s opěráky.
celkový pohled na kostel s kaplí v ohradě hřbitova a jižním vstupem do areálu
© Jan P. Štěpánek 01/2008
Graficke pismenko V jádře gotický jednolodní kostel na terénní hraně vyvýšené terasy nad říčkou Bílovkou protékající středem obce Velké Albrechtice ležící v těsném sousedství s městem Bílovec, asi 2,5 km východně od jeho centra.
Kostel, který si i přes pozdější přestavby a úpravy díky zachovalosti masivních opěrných pilířů po obvodu a masivní nízké věži uchoval svůj gotický vzhled, leží uprostřed areálu hřbitova. Ten je především ze strany jižní a západní ohrazen masivní kamennou zdí s opěrnými pilíři.
V severovýchodní části hřbitova se nachází mauzoleum s hrobkami rodu Sedlických z Choltic. Asi 250 m jižním směrem od kostela, na druhém břehu říčky Bílovky, se uprostřed rybníka nachází pahorek po místě zaniklé tvrze.

historie

Římskokatolický farní kostel sv. Jana Křtitele byl vystavěn někdy ve 2. polovině 14. století. Mohla mu předcházet i starší stavba. V 16. století prodělal kostel renesanční přestavbu, která narušila jeho ryze gotickou podobu. Poslední úpravy proběhly v 19. století. V nedávné době dostal kostel novou střechu a právě nyní se chystá rekonstrukce jeho fasády.

Popis kostela sv. Jana Křtitele
    Původ jednolodního římskokatolického kostela sv. Jana Křtitele je třeba hledat v době gotiky. Stavební etapy se na stavbě rozlišují velmi těžko, jelikož obvodové zdivo je všude, včetně opěrných pilířů, kamenné. Jádro kostela tvoří půdorysně přibližně čtvercová loď a ustoupený polygonální presbytář, přibližně stejné délky jakou má sama loď. Severní stranu lodi a presbyteria prolamují vysoká štíhlá okna zakončená půlkruhově (známka již

61-62 Ostravsko
     Nový Jičín  (NJ)