Barokní kaplička z roku 1700 sv. Maří Magdaleny na čedičové vulkanické třetihorní kupě se vzácnými teplomilnými rostlinami. Výrazný krajinný prvek Jičínska.
Zebín
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Až budete projíždět kolem Jičína, určitě vás upoutá z daleka viditelný vrch, na němž stojí barokní kaplička sv. Maří Magdaleny. Čedičová, vukanickou činností vytvořená třetihorní kupa je místem, kde naleznete spoustu zajímavých teplomilných rostlin. Vrch byl kultovním místem ve starší době železné, což dokladují některé nálezy keramiky. Výhled z místa je nádherný.
Kaple byla postavena roku 1700. Má obdélníkový půdorys a uvnitř je členěna pilastry. Z interiéru se zachoval obraz klečící Marie Magdaleny. (Čeká na restaurování v depozitáři jičínského muzea.)