Moje místa 0
Velké, dobře viditelné, leč nepřístupné tvrziště v zástavbě vesnice Štědrá. Ves Štědrá byla připomenuta již na přelomu 12. a 13.století. Ve 14.století je zmíněna i tvrz. Po dostavbě Štědrého hrádku se však šlechta přestěhovala a tvrz byla opuštěna.
Tvrziště Štědrá
Náhled do příkopu tvrze. (Foceno přes plot).

Velké, dobře viditelné, leč nepřístupné tvrziště v zástavbě vesnice Štědrá.

Graficke pismenko Tvrziště se rozkládá v zahradách domů č.p. 21, 39, 45 a dalších. Nejlepší přístup k tvrzišti je od autobusové točny u zámku. Odtud je třeba se vydat po ulici, která vede přibližně rovnoběžně s hlavní silnicí č.207. Ulice je lemována rodinnými domy. Po přibližně 200 metrech chůze po ulici směrem na jihozápad, na úrovni příčného křídla zámku se nacházejí výše zmíněné domy a v jejich zahradách i tvrziště.
Marek Skýpala, 12.2. 2007

Střípek historie:
    Ves Štědrá byla připomenuta již na přelomu 12. a 13.století. Ve 14.století je zmíněna i tvrz a to jako sídlo Víta, Vícemila, Heřmana a Přibyslavaze Štědré. Po dostavbě Štědrého hrádku se však šlechta přestěhovala a tvrz byla opuštěna. Archeologický výzkum ale dosud nebyl proveden.
    III.díl Encyklopedie českých tvrzí, Praha 2005, 12.2. 2007

popis

Dochovalo se velké obdélné tvrziště o rozměrech 60 x 50 metrů. Jádro obklopuje mohutný příkop. Místo je zahrádkáři pečlivě udržováno, ale nepřístupné.