Hrad asi stával na nevysokém ostrohu na jižním konci města. První písemný doklad o hradu je z r. 1334. Hrad vystavěl nejspíš Bavor III. ze Strakonic. Hrad byl patrně již ve druhé pol.14. st.opuštěn a zanikl, takže po něm nejsou žádné stopy.
patrný pahorek na nízké ostrožně mezi zástavbou
Graficke pismenko Město Bavorov leží v jižních Čechách při řece Blanici v Bavorovské pahorkatině, asi 8 km západně od Vodňan na křižovatce cest Vodňany – Prachatice a Volyně – Netolice. Bavorov je východiskem cesty na hrad Helfenburk a Přírodní park Svobodné hory.
Bavorov v latinských textech nazývaný Bavarovium je sídlo s velmi pestrou historií. Nikdy nevynikal bohatstvím, měl vždy strategický význam. Procházela jím jedna větev středověké Zlaté stezky. Podle archeologických nálezů se v místě současného Bavorova nalézala slovanská osada již v 10. století. První písemná zmínka o Bavorovu je z roku 1228, když Bavor III. ze Strakonic zde vybudoval své panství a na kopci Hradiště postavil dřevěný hrad.

historie

Hrad Bavorov stával pravděpodobně na jižním konci města Bavorova, na nevysokém ostrohu vybíhajícím do údolí řeky Blanice, kde je místo zvané dodnes Hradiště. První dochovaný písemný doklad o hradu je v listině krále Jana Lucemburského z r. 1334. Hrad vystavěl nejspíš Bavor III. ze Strakonic (1289–1318), jemuž také město Bavorov vděčí za své založení. V r. 1334 získal hrad s městečkem a 23 vesnicemi do dědičného držení Petr z Rožmberka od krále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, 26.11. 2002

zaniklý