Románský kostel z r.1168, připomínán 1352. Ve 14. stol. goticky přestavěn hutí arrasovského stylu. Renesančně upraven 1591. V 18. stol. barokně upraven interiér. V r.1892 necitlivě odstraněny některé mladší přístavby. Od r. 1910 hřbitovní kostel.
kostel sv. Petra a Pavla od jihu

románský kostel a zvonice v Plaňanech

Graficke pismenko Zajímavá románská stavba, přístupná ze hřbitova, otevřeno před bohoslužbou.
Renesanční zvonice v provozu – přístupná každou neděli v poledne – výstava o zvonech v Plaňanech a okolí
Ivan Vokřál, 9.2. 2007

historie

Románský kostel druhé poloviny 12. století (snad z roku 1168) je písemně doložen až v polovině 14. století. Ve druhé polovině 14. století získává jeho patronát Pavel z Jenštejna, otec arcibiskupa Jana z Jenštejna. Za Jenštejnů byl kostel goticky přestavěn a doplněn o polygonální presbytář. Renesančně byl kostel upraven v roce 1591 Mírky ze Solopysk. V 18. století byl barokně upraven interiér kostela. V té době byla rovněž upravena věž – byla

Milan Caha (zdroj: Umělecké památky Čech, díl 3. P-Š, Academia, Praha 1980), 24.11. 2007

popis

Jednolodní obdélný kostel z bílého a červeného pískovce, s nižším, pětiboce uzavřeným presbytářem s opěráky a hranolovou věží před západním průčelím. V jižní stěně lodi jsou dvě románská okna a fragment původního románského portálu. V patře věže je románské okno, nad ním dvě sdružená románská. V presbytáři jsou gotická hrotitá okna s kružbou. V kostele je pozdně barokní až rokoková výbava. Hlavní oltář je z roku 1794 boční oltáře z roku 1766.