Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie s gotickým jádrem z poč. 15. století. R. 1637 vyhořel avšak již do r. 1651 zcela opraven a přestavěn. Poslední velká přestavba v 80. letech 19. století, kdy získal současnou novorenesanční podobu.
Pohled na kostel od jihu
© Jan P. Štěpánek 12/2006
Graficke pismenko Vůbec první písemná zmínka o zdejším chrámu je z roku 1418, kdy je zmiňován kostelní oltář Všech Svatých. Jistotou však je, že kostel je starší a jeho původ je třeba hledat až v gotice. Před rokem 1457 byl kostel patrně vážně poškozen požárem, neboť z tohoto roku je zmínka o obnově chrámu. Další velký požár zasáhl kostel v roce 1638. Do roku 1651 byl však už zhruba opraven. Po této velké opravě se listiny zmiňují o nádherném hlavním oltář s obrazem Nanebevzetí Panny Marie, které je dodnes kostel zasvěcen, a dva boční oltáře sv. Hedviky a sv. Ondřeje. Vedle posledního oltáře byla v malé kapličce umístěna křtitelnice. Kolem ...
Jan P. Štěpánek podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000 a SOKA Jeseník, 8.2. 2007

popis

Nejvýraznější církevní památkou města Jeseníku je farní kostel Nanebevzetí Panny Marie na východním okraji historického jádra města, mezi náměstím a vodní tvrzí. Kostel je orientován ve směru západ – východ s hlavním vstupem v portále pod osovou, z půdorysu kostela vystupující průčelní štíhlou věží. Ta je ukončena vysokou štíhlou jehlancovou střechou. Na mohutné obdélné trojlodí navazuje na východě ustoupené polygonálně ukončené kněžiště. Na