Nový zámek ve Městě Albrechtice nechali postavit v první pol. 19. stol. opavští podnikatelé Vincent Tlach a Vincent Keil poté co rozhodli, že rekonstrukce starého zámku by byla drahá. Při zámku zřídili park a poblíž i rodinou hrobku.
Hlavní průčelí
Pohled od jihovýchodu
© Luděk Pitter 02/2007
Graficke pismenko Nový zámek postavený v první polovině 19. stol. se nachází při silnici II/453, vedoucí z Města Albrechtice do Hynčic a dále na Holčovice. Před Hynčicemi nejprve mineme v pravotočivé zatáčce hradbu parku a hned za ní, těsně při silnici vpravo stojí jednopatrový obdélníkový zámek. Dnes se jedná o bytový dům s větším množstvím soukromých majitelů. Zámek obklopoval park, ze kterého se dodnes zachovala jen část.

historie

Když v roce 1825 koupili albrechtické panství od Karla Traugotta Skrbenského z Hříště opavští podnikatelé Vincent Tlach a Vincent Keil, rozhodli se místo náročné rekonstrukce zámku postavit si nový objekt a zámek pronajímat. Jejich nové stavbě se začalo říkat Nový zámek a původnímu zámku Starý zámek. Současně s výstavbou zámku byl vybudován při zámku park s oranžérií a asi 0,5 km východně byla zbudována na svahu návrší Dubí rodinná hrobka. V

L.P. (Musil F., Plaček M., Úlovec J.: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezka po roce 1945, Libri, 2003), 6.2. 2007