Jádro, valy a příkopy vodního tvrziště nezaznamenaného v pramenech v lese poblíž Kosteleckých Horek. Okrouhlý pahorek jádra obklopen vodním příkopem a valem v sousedství rybníka.
Severní část tvrziště
Zleva: střed tvrziště, příkop a val. Záběr od východu.
Graficke pismenko Tvrziště se nachází mimo značené cesty. Nejjednodušší přístup je od silnice z osady Smetana do Kosteleckých Horek. Asi 1 km od osady silnice zatáčí ostře vpravo, v těchto místech na levé straně odbočuje k východu lesní cesta, po cca 100 m se vlevo odpojuje směrem k severu další lesní cesta, která nás po cca 800 metrech přivede až k tvrzišti.

historie

O těšnovské tvrzi se nedochovaly žádné stopy v písemných pramenech, není ani jisté, zda se skutečně jmenovalo Těšnov. toto jméno se pro přilehlý les poprvé objevuje až v roce 1587, později bylo spojováno se zdejšími rybníky. Existence zaniklého panského sídla se odrazila i v názvu „Zpropadený zámek“ používaném pro tvrziště v 19. století. Podle nálezů keramických střepů lze život tvrze datovat do 15. století, kdy byla zdejší krajina součástí

popis

Dosud jasně čitelné tvrziště je tvořeno přibližně okrouhlým pahorkem jádra o průměru v koruně asi 38 m. V jeho jižní části je nevýrazná sníženina na půdorysu čtverce o straně 14 m. Některými prameny je interpretována jako pozůstatek obytného objektu. Tuto domněnku nelze bez výzkumu potvrdit, není ani prokázáno, že je současná s tvrzí. Jádro vystupuje o 2-3 metry nad hladinu vodního příkopu širokého 10 a hlubokého 2,5 m, před nímž je vyhozen val

Rychnov nad Kněžnou  (RK)