Kostel sv. Václava je posledním pozůstatkem po zaniklé středověké obci Královice. Původně románská stavba z 11 či 12. století. Později přestavěn v gotickém slohu. Nynější podoba pochází z 18. století, kdy byl přestavěn barokně.
Kostel sv. Václava
© Pavel Vítek 02/2007
Graficke pismenko Dřetovice leží 9 km severovýchodně od Kladna, ve svahu na pravém břehu Dřetovického potoka. Nejstarší zmínka o Dřetovicích pochází z roku 1223.
Na mírném návrší u Dřetovic stávala ve středověku ves Královice s tvrzí. Ta v polovině 15. stol. zanikla. Jediným pozůstatkem po ní je zdaleka viditelný kostel sv. Václava. Nyní se nachází na horním okraji Dřetovic. Původně se jednalo o románskou stavbu postavenou v 11. či 12. století, ale již koncem 13. stol. přestavěnou v gotickém slohu. Nynější podoba pochází z 18. století, kdy byl přestavěn barokně.

Kladno  (KL)
    Dřetovice