Palác Elektra

Hornický dům
Funkcionalistická budova bývalého Hornického domu, dnes paláce Elektra. Postavena v l.1924-26 podle projektu F. Koláře a J. Rubého. Sochařská výzdoba je dílem A. Handzela. Původní slavná kavárna zničena nepovolenou přestavbou v mexickou restauraci.
Palác Elektra z náměstí Dr. E. Beneše
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Graficke pismenko V Ostravě poměrně velmi známá budova tzv. paláce Elektra se nachází v západní části centra Moravské Ostravy, na nároží Nádražní třídy a Umělecké ulice. Název palác Elektra je však poměrně novodobý. Starší generace tento čtyřpatrový objekt od architektů F. Koláře a J. Rubého, vystavěný pro období 1. republiky módním funkcionalistickém stylu, znají spíše pod názvem Hornický dům. V budově byla velmi známá a oblíbená kavárna, bar a restaurace. V části objektu sídlila Družstevní banka. Vzácné původní zařizovací předměty kavárny a restaurace ve stylu art deco byly roku 1992 nenávratně rozkradeny. Poslední velkou ránu palác Elektra utrpěl v letech ...

Krátká historie budovy
    Čťyřposchoďová budova, bývalý Hornický dům (dnes palác Elektra), z let 1924-26, je pojata jako inovace klasicistní tradice. Do budovy byla v období tzv. "první republiky" instalována kavárna, kterou si oblíbili mj. Oldřich Nový a Jiří Voskovec s Janem Werichem. Kavárna s nepatrnými přestávkami fungovala od roku 1926 do roku 2006. Také zde byl situován bar "Cristal-pavilon", ve kterém učinkovali mnozí naší i zahraniční

Městský informační servis Ostrava; Luk@s, 2.2. 2007