Soubor hrázděných i zděných maloměstských domů někdejšího horního města Mikulova (Niklasbergu) v údolí Bouřlivce v Krušných horách. Objekty z 18.–19. století si zachovaly původní měřítko, často i řadu detailů.
Hrázděný dům čp. 32 v jihozápadním koutě náměstí
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Mikulov leží na silnici II/382 Hrob - Moldava. Parkování je možné bez omezení na náměstí. Nejbližší železniční zastávka Mikulov v Krušných horách na trati Most - Moldava v Krušných horách se nachází ve vzdálenosti asi 600 m nad náměstím, převýšení přesahuje 100 m. Přímo na náměstí zastavují nečetné spoje autobusových linek z Teplic.
Mikulov je regionálně proslulé středisko zimních sportů, spojené se svahem Bouřňáku, který se vypíná západně nad ním.

Maloměstské domy v Mikulově
    Dnešní Mikulov vznikl ve 14. století jako osada horníků, kteří přišli ze sousedního Saska dobývat stříbro. Až do roku 1595 nesl proto jméno Neuschellenberg (Nový Schellenberg) na paměť jejich původního bydliště. Majitelé panství Bílina, kam osada náležela, zde roku 1554 vysadili horní městečko, povýšené roku 1597 Rudolfem II. na město a nadané různými právy. Dolování utrpělo těžkou ránu za třicetileté války, na jejímž počátku odešla většina

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., III. díl, Libri 1998, 28.7. 2010