Kamenná kaple Panny Marie postavená jako stylizovaná jeskyně zapuštěná do svahu nad Frenštátem, na tzv. Horečkách. Vybudována manželkou měšťana Bumbaly v roce 1902 jako dík za navrácené zdraví. Pravidelně o sv. Duchu se zde konají poutě.
Celkový pohled na Lurdskou kapli Panny Marie
© Jan P. Štěpánek 12/2006
Graficke pismenko Na tzv. Horečkách, pahorcích západně od města Frenštátu pod Radhoštěm, lze najít zajímavou církevní stavbu. Jedná se o tzv. Lurdskou kapli sv. Panny Marie, která je postavena jako svatyně uměle vestavěná do svahu. V pohledové straně jí tvoří trojúhelná kamenná zeď s otvorem dveří krytých kovovou mříží, za níž je prostor s inscenovanou jeskyní (kaplí) ve svahu.
Ke kapli je nejsnadnějším východiskem hotely na tzv. Vlčině. Odtud několik set metrů po zelené značce až k dřevěné restauraci „Koliba“, 100 m za níž se objekt kaple nachází. K ní vede krátká alej letitých stromů. Před vstupem do kaple se nachází dřevěná zvonička.
Návštěvu kaple je nejlepší spojit s celodenní tůrou na vrchol Velký Javorník (918 m) nad Frenštátem, kam vede právě turistická značka kolem kaple.

historie

Vznik kaple na Horečkách je spojena s osobou manželky frenštátského měšťana Bumbaly, která dala kapli postavit v roce 1902 jako dík za navrácené zdraví. Roku 1931 daroval kapli menší zvon p. Choleva. Tradiční pouť ke sv. Panně Marii Lurdské je zde konána pravidelně o sv. Duchu.
    Jan P. Štěpánek podle turistických průvodců, 28.1. 2007