Moje místa 0
Na místě původního kostela z roku 1305 byl vystavěn po roce 1888 nový pseudorománský kostel a vysvěcen byl sv. Havlovi. Stavitelem byl František Proft a M. Kirch.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 06/2009
Graficke pismenko Obec Vrbice se nachází asi 11 kilometrů od Poděbrad. Kostel sv. Havla se mocně tyčí nad obcí a je největší dominantou okolí a je také vidět daleko do kraje. Ke kostelu vede točitá silnice a před kostelem je patrný starý původní hřbitov, na jehož místě stával předchozí kostel sv. Havla. Kostel je na vršku a za kostelem je nový hřbitov. Díky tomu, že je kostel stranou od obytných domů a je kopci, tak je od něho výhled do dalekého okolí. Při prohlídce okolí a starého kostela a po té prohlídce nového kostela sv. Havla si nelze neuvědomit, jak je člověk malý, jak je jeho život krátký a pomíjiví v souvislosti s takovými místy jako je kostel sv. ...
Aleš Marek, 29.1. 2007

historie

Na svahu nad obcí Vrbice uprostřed kostela stával původně kostel sv. Havla, který byl vystavěn před rokem 1305, byl románský z kvádříkového zdiva. V roce 1880 postihl kostel mohutný požár, po kterém byl uzavřen a po roce 1887 byl zbořen. Původní kostel byl jednolodní, s renesančním štítem v průčelí. Po roce 1888 byl vystavěn nový kostel sv. Havla a to v pseudorománském stylu. Stavitelem byl věhlasný František Proft, který pocházel z nedalekých

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek čtvrtý/., 29.1. 2007