Památkově chráněný renesanční měšťanský dům s krásným dřevěným portálkem vstupu. První zmínka z roku 1545. Přestavba roku 1681, od roku 1946 v národní správě, dnes v soukromém vlastnictví.
čelní pohled od náměstí
Graficke pismenko Měšťanský dům č.p. 47 stojí na východní straně původně čtvercového náměstí, které dostalo po výstavbě radnice tvar písmene L. Polohu domu je možno pomocí radnice blíže lokalizovat tak, že jej najdeme naproti jejímu hlavnímu vchodu. Svou bílou fasádou je tento dům vcelku nepřehlédnutelný. V mázhauzu se nachází obchůdek - bylinkářství.
Ondřej Štěpánek, 28.1. 2007

historie

Historie měšťanského domu č.p. 47 je spjata s historií celého náměstí jako celku. Náměstí bylo pevně zformováno za panování mocného rodu pánů z Pernštějna, kteří vlastnili v letech 1475 - 1554 nedaleký hrad Helfštýn, kde se původně nacházelo centrum celého panství, později se tímto centrem stal právě Lipník nad Bečvou. Pod taktovkou Pernštejnů dostalo lipenské náměstí čtvercový tvar a plocha města byla ohrazena pozdněgoticko-renesnačním

28.1. 2007

popis

Měšťanský dům č.p. 47 je jednopatrová řadová budova s plochostropým loubím a krásně zdobeným dřevěným portálkem vstupu. Jádro domu je renesanční, výraznější adaptací prošel až roku 1681, avšak svou dispozici si zachoval. Místnosti přízemí i patra jsou plochostropé. Uliční průčelí je hladké, dvouosé, ukončené obloučkovou atikou, nad prvním patrem je slepé okno ve tvaru čtyřlístku.
    z info tabule v podloubí domu, 28.1. 2007

Přerov  (PR)