Žižkova mohyla

Žižkovo Pole
Kamenná mohyla postavená podle návrhu architekta Antonína Wiehla. Stavitelem byl ing. Josef Šupich a slavnostně odhalena v září 1874. V roce 2003 provedeny rozsáhlé restaurátorské práce. Práce vedli restaurátoři Petr Máša a Jaroslav Máša.
Žižkova mohyla
Žižkova mohyla u obce Žižkovo pole, dříve Schönfeld, leží 3 km severně od města Přibyslav. Stojí na údajném místě skonu Jana Žižky z Trocnova v r. 1424.
Žižkova mohyla leží u silnice č. 351 a můžeme k ní autem přijet buď od České Bělé přes Žižkovo Pole, nebo z Dobré u Přibyslavi. Vlakem, stejně jako pěšky, pak z Přibyslavi.

historie

Mohyla byla postavena v roce 1874 podle návrhu architekta Antonína Wiehla. Stavitelem byl ing. Josef Šupich. Slavnostní odhalení mohyly provedeno v září 1874 a stalo se velkou národní manifestací. V roce 2003 byly provedeny rozsáhlé restaurátorské práce. Pověřeni jimi byli restaurátoři Petr Máša a Jaroslav Máša. Finančně se na této akci podílelo Ministerstvo kultury ČR. Vlastníkem památky je město Přibyslav a to realizuje s pomocí Státního

popis

Výška celé mohyly je 16m a je kuželovitého tvaru. Vlastní mohyla se skládá ze čtyř částí. Čtvercová základna o rozměrech 5x5m je postavená z kamenných kvádrů. Tvoří ji jednak pamětní kameny z historicky památných míst a jednak pamětní desky věnované rozličnými vlasteneckými spolky z českých zemí i ciziny. Na této základně je umístěn kamenný válec, v jehož horní části jsou uvedena místa vítězných Žižkových bitev. Následuje kamenný kužel vysoký