Moje místa 0
Kostel v obci stál již ve středověku. Současnou barokní podobu dostal při přestavbě v roce 1723. V druhé polovině 20. stol. kostel značně zchátral. V roce 2006 prodělal rozsáhlou opravu a rekonstrukci.
Kostel Narození sv. Jana Křtitele
Pohled na kostel od jihu
© Pavel Vítek 01/2007
Graficke pismenko Dříve samostatná obec Zeměchy leží 3 km západně od Kralup nad Vltavou. Od roku 1986 jsou jako jeho část připojeny k městu. První zmínka o obci je z roku 1238. Do husitských válek byla obec v držení církevních majitelů. Po skončení válek se dostala do světských rukou. Kostel v obci stál již ve středověku. Současnou barokní podobu dostal při přestavbě v roce 1723. Kostel obklopený hřbitovem, kde stojí i kostelní zvonice, se rozkládá na vyvýšené terase. Přístupný je schodištěm, vedoucím před průčelí kostela. Zvonice, barokní, věžovitá stavba, v přízemí s márnicí, stojí jihovýchodně od kostela. Ve zvonovém patře jsou umístěny dva zvony. ...