Barokní kostel vznikl nad studánkou zvanou Svatá voda. Nejprve zde byla postavena kaple, v l.1807-10 přestavěná na kostel. V l.1905-10 přístavěna věž. Původní pramen vyvěrá pod oltářem. Od r.1784 je zde sídlo farního úřadu.
Jednov
Pohled na poutní kostel v Suchdole - Jednově na Drahanské vrchovině.

Poutní kostel sv. Panny Marie Bolestné

Graficke pismenko Obec Jednov vznikla až roku 1801 na panských pastvinách pro panské vepře. Barokní kostel vděčí za vznik studánce zvané Svatá voda, kde podle pověstí docházelo k zázračným uzdravením. Z vděčnosti byla na dubě u pramene pověšena socha Bolestné Panny Marie, kde chodívali lidé se svými prosbami. Vzrůstající počet lidí byl důvodem pro postavení kaple, což učinil klášter sv.Kláry z Olomouce v r.1766. V l.1807-10 byla zahájena přestavba na kostel, aby v l.1905-10 přístavbou věže a průčelí chrámu byla stavba dokončena. Původní pramen vyvěrá pod oltářem a je vyveden mimo kostel do vodní kaple s přístupem od silnice. Říká se,že zmrzne-li zdejší ...
Ivo Rozehnal - podle http://www.sweb.cz/brodekupv/mseprodeti.htm#suchdol a útržků z týdeníků PV Týden a PV večerník 05-06, 23.1. 2007

Navštívení Panny Marie