Hrady.cz
Původně zeměměřická kamenná šestipatrová věž z roku 1942, vysoká 17,5 metru. Od prosince 2004 využívána jako rozhledna.
Rozhledna na Studeném vrchu
Vrcholová partie s rozhlednou - pohled od západu.
Graficke pismenko Rozhledna je umístěna na vrcholku Studeného vrchu, několik metrů od vrcholového trigonometrického bodu. Bohužel k ní zatím nevede žádná turistická značka, pouze poblíž vede červená trasa. Přesto ji ale snadno najdete v terénu podle prakticky libovolné turistické mapy, protože vrchol Studeného zde označen je. K vrcholu vede také lesní cesta, která je odbočkou vlevo ze silnice z Dobříše do Hostomic.
Michal Kupsa, 10.2. 2007

historie

Původně zeměměřická kamenná věž byla postavena v roce 1942. Má šest poschodí a sklep, kde jsou ještě stále umístěny měřicí body. Po roce 2003 se v posledních letech nevyužívané věže ujalo sdružení TSSB (Turisté severních svahů Brd) z Velkého Chlumce, které provedlo nutné opravy a zpřístupnilo věž veřejnosti. První slavnostní otevření pro veřejnost proběhlo 11. 12. 2004.
    Michal Kupsa, 23.1. 2007