Barokní kostel sv. Jiljí stojící na místě pozdně románského kostela z 1. pol. 13. století, byl barokně přestavěn ve 2. pol. 18. století, kdy dostal svou dnešní podobu. Stavba obsahuje hodnotnou figurální výzdobu, oltář a křtitelnici.
Graficke pismenko Památkově chráněný, původně pozdně románský, dnes barokní kostel sv. Jiljí se nachází asi 50 m východním směrem od místního zámku, a to přímo při silnici vedoucí z Kojetína do Kroměříže či Přerova. Východně ke kostelu přiléhá budova fary a je u něj možno krásně zaparkovat.
Ondřej Štěpánek, 19.1. 2007

historie

Barokní kostel sv. Jiljí je svým založením mnohem starší. Dnešní budova stojí na místě, kde stál již v 1. pol. 13. století pozdně románský kostel. Dnešní podobu získal až ve 2. pol. 18. století, kdy byla nejspíše Josefem Ignácem Cyranim z Boleshausu přestavěna hlavní loď kostela, zvonice a snad i sakristie. K této stavební aktivitě dal podnět tehdejší olomoucký arcibiskup Maxmilián Hamilton, avšak vysvěcení dne 10. září 1780 se už účastnil nový

Umělecké památky Moravy a Slezska, část 1, str. 587-8., 19.1. 2007

popis

Stavba kostela je 25 m dlouhá a 10 m široká. Vstupní věž je vysoká 16 m . Za hlavním oltářem se nachází portál, v kterém je zasazen obraz sv. Jiljí. Nejcennější ozdobou kostela je jednak kazatelna a jednak nádherná křtitelnice zhotovená neznámým mistrem, která zachycuje biblický výjev křtu Ježíše sv. Janem Křtitelem (tyto sochy jsou v životní velikosti). Kostelní klenbu původně zdobily stropní malby z konce 18. století, které vytvořil F. Přeček

internetový zdroj: dostupné na: http://www.muchropyne.cz/, Literatura: Umělecké památky Moravy a Slezska, část 1, stra 587-8., 19.1. 2007

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)