Smírčí kámen s reliéfem řeckého kříže a sekery je umístěn v jihovýchodní obvodové zdi zdejšího kostela. Stáří a původ objektu jsou bohužel neznámé.
Detail samotného smírčího kamene
Graficke pismenko Kámen je umístěn v obvodové zdi zdejšího kostela (kámen je orientován na jihovýchod) a je dobře patrný ze silnice vedoucí z Dolních do Horních Louček. Nejen kámen a blízký kostelík ale i celé Dolní Loučky jsou turisticky velmi atraktivním místem s celou řadou zajímavostí. Přímo od kamene je například pěkný výhled na legendární Viadukt Míru a celé údolí. V obci je také vyhlášená restaurace a pěkný rybník ideální ke koupání. Za zmínku stojí i nová cyklostezka do blízkého Tišnova nebo pozůstatky rozsáhlého tajného nacistického leteckého výrobního areálu, ve kterém se vyráběly legendární stíhačky Messerschmitt Me-109.
Michal Kupsa, 17.1. 2007

historie

Netradičně umístěný obdélníkový kámen (rozměry cca 61x52cm) z červeného drásovského pískovce se zřetelným vyobrazením řeckého kříže a tesařské sekery (širočiny) po jeho pravé straně. Stáří a původ objektu jsou bohužel neznámé.
    17.1. 2007

pověsti

Skutečný původ i stáří smírčího kamene jsou bohužel neznámé ale existují přinejmenším dvě různé pověstí o jeho původu. Jedna z verzí je (dle dobových kronik) datována rokem 1741, kdy místní faru napadli lupiči ale zdejší farář, pan Dismas Witman, se jim postavil na odpor se sekyrou v ruce a v nastalém zápase jednoho ze zlodějů zabil a druhého zranil. Jako pomstu lupiči ještě stihli zapálit stodolu. Druhou a mnohem prozaičtější verzí je, že

smírčí kámen
     Brno-venkov  (BO)