Na místě původního gotického kostela ze 14. stol. byl v letech 1897 - 1899 byl postaven nový kostel, jako trojlodní novorománská bazilika s věží podle projektu Ludvíka Láblera. Vvysvěcen byl r. 1900.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
© Pavel Vítek 01/2007
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie dominuje hlavnímu kladenskému náměstí, Náměstí starosty Pavla. Na stejném místě se původně nacházel gotický kostel připomínaný již roku 1352. Ten byl v průběhu staletí několikrát přestavován. Vzhledem k rychle rostoucímu počtu obyvatel města Kladna v 19. století však již svou velikostí nedostačoval. A tak bylo na sklonku 19. století přistoupeno k výstavbě kostela nového. V letech 1897 - 1899 byl postaven nový kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jedná se o trojlodní novorománskou baziliku s věží podle projektu Ludvíka Láblera. Slavnostně byl vysvěcen 6. června 1900. V předsíni kostela je zazděn figurální náhrobek ...