Kaple je poslední církevní stavba barokního stavitele K. I. Dientzenhofera. Základní kámen byl posvěcen r. 1751. Dokončena až v roce 1872. Oválná stavba s kopulí a se dvěma věžemi v průčelí. Na střeše vztyčen benediktinský kříž.
Graficke pismenko Kaple sv. Floriána se nachází na pěší zóně, nyní ulici T. G. Masaryka, která mírně stoupá z hlavního kladenského náměstí Starosty Pavla. Asi po 200 m po pravé straně v současné době zrestaurovanou kapli najdeme.

historie

Kaple sv. Floriána v Kladně je poslední církevní stavba slavného barokního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Stavba byla prováděna pod patronací břevnovského benediktinského kláštera. Základní kámen byl posvěcen r. 1751. Smrt Kiliána Ignáce Dientzenhofera v prosinci 1751 oddálila i dostavění kaple sv. Floriána. Nedokončená kaple byla tehdy obklopena morovým hřbitovem z roku 1679. V 19. stol. byla zahájena sbírka na dostavbu kaple, a tak

Svatý Florián (Florián z Lorchu)

Kladno
    Přistupujíce k vypsání Kladna vyznati musíme již předem, že pro naše účely by se mohlo pověděti o minulosti mnoho, o přítomnosti velmi málo. Kladno totiž od 16. Století, kde bylo vesnicí s 3 tvrzemi, učinilo do dneška pokrok veliký, jako málokteré město v Čechách. Ode dávna bývalal osada ta, ač s počátku byla neveliká, rozdělena mezi několik držitelův. V l. 1316-1318 připomíná se v pamětech 9 osob z Kladna pocházejících, z nichž zajisté Vrchotu,

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

popis

Kaple sv. Floriána je oválná stavba s kopulí a se dvěma věžemi v průčelí. Její půdorys tvoří kružnice a do ní je vepsán čtverec. Autorem hlavního oltářního obrazu sv. Floriána je Vilém Kandler. Stejný umělec vytvořil i obrazy v bočních kaplích, které představují sv. Benedikta a sv. Prokopa. Na střeše kaple je vztyčen benediktinský kříž.

Kladno  (KL)
    Kladno