Moje místa 0
V září 1925 položen a vysvěcen základní kámen. V roce 1927 posvěceny nové zvony a 25. září 1927 byl nově vystavěný kostel vysvěcen pražským arcibiskupem Kordačem. Kostel vystavený v byzantském slohu je jednolodní bez podpěrných sloupů.
Kostel sv. Václava v Kladně - Rozdělově
© Pavel Vítek 01/2007
Kostel sv. Václava stojí v Kladně Rozdělově, při cestě z centra směrem na Kamenné Žehrovice nebo Smečno po pravé straně.

historie

Jelikož v Rozdělově nebyl žádný kostel, kde by mohly být konány katolické bohoslužby, byl roku 1908 ustanoven „Spolek pro vystavění katolického kostela v Rozdělově“. Za pomoci pražského arcibiskupa Františka Kordače byl získán pozemek pro stavbu kostela a v září 1925 byl položen a vysvěcen základní kámen. V roce 1927 byly posvěceny nové zvony a dne 25. září 1927 byl nově vystavěný kostel vysvěcen pražským arcibiskupem Kordačem. Kostel je

popis

Kostel je jednolodní bez podpěrných sloupů a má kasetový strop. Plány pro stavbu kostela v byzantském slohu vypracoval ing. František Havlena, stavbu realizoval kladenský stavitel Josef Picek. Dekorativní malby provedl František Maršál, jezdecká socha sv. Václava nad vchodem do kostela je dílem akademického sochaře Ladislava Vocelky z Prahy. Hlavní oltář, zobrazující zavraždění knížete Václava, je prací tyrolského řezbáře, mistra Ferdinanda