Hrobka hrabat Henckelů z Donnersmarcku z druhé poloviny 17. století. Na přelomu 19. a 20. století byla hrobka vyklizena. Od roku 2002 je přestavěna na kapli Panny Marie.
Pohled na bývalou hrobku (dnes adaptovanou na kapli Panny Marie)
Graficke pismenko Hraběcí rodina Henckelů von Donnersmarck und Vösendorf, která od roku 1629 vlastnila bohumínské panství si nechala vystavět rodinnou hrobku v rohu hřbitova v areálu farního kostela Narození Panny Marie. Tato hrobka byla vystavěna někdy v druhé polovině 17. století. Jedná se o dvoupatrovou stavbu (která svou stavbou připomíná románskou rotundu bez apsidy) v jejímž suterénu se nacházela hrobka a v nadzemní části pak sakrální prostor. V roce 1752 byla hrobka přestavěna do dnešní podoby. Do hrobky byl 16. března 1803 pochován poslední mužský potomek tohoto bohumínského rodu Johann Erdman Henckel von Donnersmarck und Vösendorf. Na přelomu 19. a 20. ...
Miroslav BITTER, 10.1. 2007