vodní nádrž Harcov

Liberecká přehrada
Základní kámen stavby byl položen 27.6.1903. Stavba ukončena v červnu 1904 a kolaudace proběhla v srpnu 1904. Harcovská přehrada je první údolní nádrž postavená v Čechách. Vystavěna z dekorativní žuly, vč. ozdobných věžiček.
Hráz Harcovské přehrady
Graficke pismenko Téměř v centru Liberce, pod čtvrtí Kristiánov, se nachází vodní nádrž Harcov. Také se nazývá Liberecká nebo Harcovská přehrada. Jeden z názvů přehrady pochází od názvu potoka, který ji napájí a také podle městské části Starý Harcov, která se nachází nad vtokem potoka do přehrady. Původní účel přehrady byla ochranu města před povodněmi. Liberecká přehrada je obklopena zalesněnými vrchy a dnes slouží hlavně k rekreaci obyvatel Liberce. Provozovatelem přehrady je společnost Povodí Labe a.s.

historie

Po katastrofální povodni v srpnu r. 1897, kdy hlavní příval vody na město přišel Harcovským potokem bylo rozhodnuto postavit přehradu, která další povodni již zabrání.Kromě této přehrady mělo být postaveno ještě dalších pět hrází. Vyprojektováním těchto přehrad byl pověřen Otto Intze z Cách. Z předložených plánů byla jako první postavena přehrada Harcovská. Zemní práce byly zahájeny v listopadu r. 1902 a základní kámen hráze byl položen 27.

popis

Přehrada je gravitační z lomového zdiva s předsypem. Při její stavbě byla použita dekorativní žula a z ní byly vytesány i drobné ozdobné doplňky věžiček. V nich jsou umístěny mechanismy výpustí. Pamětní deska přehrady je opřena u bílého domku těsně u hráze. Maximální výška hráze je 20,5 m, délka hráze v koruně 157 m, šířka hráze v koruně 4,5 m a v patě 16 m. Délka hráze je 157 m. Přehrada je schopná zadržet maximálně 630 000 m3 vody, maximální