V obci stála od 14. stol. tvrz, koncem 16. stol přestavěná v renesanční zámek, který však r. 1852 vyhořel a byl přebudován v sídlo hospodářské správy. R. 1862 byl poblíž vystavěn nový pseudoklasicistní zámek, který dnes slouží jako Dětská ozdravovna.
Pohled od západu
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Obec Křetín leží 6 km západně od Letovic v okresu Blansko. Obcí prochází silnice II/365 Letovice – Polička.
Zámek, v kterém je v současné době dětská ozdravovna a veřejnosti je nepřístupný, leží na malém návrší západně od centra obce. Na říčce Křetínce, která vesnicí protéká, je vybudovaná přehradní nádrž o rozloze 105 ha, která je určena i k rekreačním účelům.

historie

První písemná zmínka o obci je z roku 1308. Zemani z Křetína nechali pravděpodobně ve 14. století zbudovat v obci tvrz, která stála proti kostelu a byla obehnána příkopem, kterým protékala říčka. Koncem 16. století přebudoval tehdejší majitel panství Jetřich Vojenický z Vojenic tvrz v nevelký renesanční zámek, rozšířený počátkem 17.století o zámeckou kapli. Roku 1852 zámek vyhořel a jeho tehdejší majitelé Desfours-Walderode zámek neobnovili a

Blansko  (BK)
    Křetín