Kaple sv. Jana Nepomuckého v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí nahradila v roce 1910 starší dřevěnou kapli, kterou ohrožovala řeka Ostravice. V roce 2000 proběhla generální oprava stavby.
kaple sv. Jana Nepomuckého
Graficke pismenko Nová Ves, ležící asi 2km vzdušnou čarou jižně od centra Frýdlantu, na pravé, slezské straně řeky Ostravice, je dnes součástí města Frýdlantu nad Ostravicí.
Obecní historie sahá až do roku 1587, kdy nechal hrabě Bartoloměj Bruntálský z Vrbna na pozemcích obce Lubna osadu, kterou nazval „Novou Vsí“.
Hlavní a dalo by se říci i jedinou historickou stavbou v obci, nemluvě však o drobném středověkém hrádku na Zimníku, je kaple zasvěcená sv. Janu Nepomuckému.
Původní dřevěnou kapli ohrožovala dravá řeka Ostravice, proto bylo rozhodnuto o přemístění kaple do dnešních míst u cesty a o jejím vystavění z pevného materiálu. Stalo se tak v roce 1910. Roku 2000 proběhla generální oprava kaple.

Frýdek-Místek  (FM)
    Nová Ves