Trojlodní bazilika s představenou věží v průčelí a rozšířeným závěrem. Vstup je řešen schodištěm ústícím do chrámové předsíně. Věž je zakončena stanovou střechou, stejně jako sanktusníková vížka. Stavba vznikla v letech 1928 – 1932.
Kostel sv. Cyrila a Metoděje
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 12/2006
Graficke pismenko Kostel svatých Cyrila a Metoděje najdeme v Olomouci - Hejčíně. Jedná se o trojlodní baziliku s představenou věží v průčelí a rozšířeným závěrem. Vstup je řešen schodištěm ústícím do chrámové předsíně, pojaté formou sloupového portiku. Věž, zvonice, je zakončena stanovou střechou, stejně jako sanktusníková vížka. Za presbytářem je kaple Panny Marie, završená šestistěnnou lucernou. Kompozice kostela je postavena na kontrastu vertikál a horizontál. Stavba vznikla v letech 1928 - 1932 podle projektu brněnského architekta Josefa Šálka. Staviteli byli Jindřich Kylián a Tomáš Šipka, sochařská výzdoba provedl Julius Pelikán, malířskou pak Jano Köhler a uměleckořemeslné práce František Anýž. Stavba vytvořila dominantu nové zahradní čtvrti.