Zámek stál údajně před r. 1700. Dnešní budova vznikla po r. 1705 jako letohrádek premonstrátů. V r. 1784 přešel zámek do soukromých rukou. Stavební úpravy proběhly r. 1850 další v letech 1878–1879 a poslední pak v duchu historizující moderny v letech 1924-1925.
Průčelí zámku
© Pavel Vítek 12/2006
Graficke pismenko Zámek v Hrochově Týnci stál údajně již před rokem 1700, kdy byli jeho majitelé Zellerové z Rosenthalu. Dnešní budova však vznikla až po roce 1705 jako letohrádek premonstrátů z Hradiska u Olomouce. V úplnosti se zachovala dispozice přízemí s valenými a klášterními klenbami, v patře zbyla z původního vybavení zrcadlová klenba nad schodišťovou halou. Po zrušení kláštera Hradisko v roce 1784 přešel zámek do soukromých rukou. Chodba a reprezentační prostory při východním průčelí prošly historizující úpravou okolo roku 1850, kdy byl zámek majetkem Petra Karla Šlechty. Další úpravy proběhly v letech 1878–1879 za Josefa Krause, ...
Pavel Vítek podle: Pavel Vlček, Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků. Nakladatelství Libri v roce 1999., 20.12. 2006

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)