Kaple vznikla na místě barokní kaple, vystavěné na místě městského vězení. Nevelká centrální stavba oválného půdorysu, v duchu neobaroka.. Kaple dokončena r.1910, vysvěcena r.1912. Kvalitní kamenická výzdoba, která vychází i ze secesního slohu.
Olomouc - kaple sv. Jana Sarkandera
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Graficke pismenko Nevelká stavba s kupolí a sanktusníkovou vížkou, má za svého patrona v nedávné době svatořečeného Jana Sarkandra, který zemřel mučednickou smrtí právě v Olomouci. K prohlášení Jana Sarkandra blahoslaveným došlo roku 1860. V roce 1993 prohlásil papež Jan Pavel II. blahoslaveného Jana Sarkandra za svatého. Celý proces byl pak završen roku 1995 svatořečením v Olomouci. Dnešní kaple sv. Jana Sarkandra, kterou ovlivnil historizující romantismus, vznikla na místě starší barokní kaple, vystavěné roku 1721 na místě někdejšího městského vězení, v němž byl sv. Jan Sarkander podroben výslechům a mučení. Jde o nevelkou centrální stavbu oválného ...

Olomouc  (OL)
    Olomouc