tvrz Podolí

Mohelnice - Podolí
Renesanční tvrz z r.1551. R.1622 tvrz získal olomoucký biskup František z Ditrichštejna, tvrz změněna v hospodářskou budovu a později v obyčejný obytný dům. Nad bočním vchodem zachovaný kamenný znak zakladatelů tvrze Kobylků z Kobylí a datum 1551.
Tvrz v Podolí (Mohelnice)
© Pavel Vítek 12/2006
Graficke pismenko Obec Podolí, nyní součást města Mohelnice, leží 2 km západně od centra Mohelnice. Ze silnice I/35 při sjezdu z t.zv. Mohelničáku u brzdné zóny vpravo. Tvrz stojí v levé dolní části návsi. Veřejnosti není přístupná. V současné době byly zahájeny práce na záchranu tvrze, jejíž stav byl již velmi špatný. Tvrz má novou střechu a i na jiných místech byly zahájeny restaurační práce.

historie

Tvrz v renesančním stylu vybudoval roku 1551 Jindřich Kobylka z Kobylího se svou ženou Annou z Kojetína. Po Bílé hoře bylo roku 1622 panství s tvrzí Kobylkům z Kobylího zkonfiskováno a novým vlastníkem panství se stal olomoucký biskup František z Ditrichštejna. Ten ves připojil k mírovému panství, které bylo biskupským majetkem. Tvrz byla změněna v hospodářskou budovu a později v obyčejný obytný dům. Původní tvrz je obdélníková, patrová stavba