Tvrz vystavěná v roce 1513 Vencelíky z Vrchovišť přestavěna Kryštofem Vencelíkem na renesanční zámek ke konci 16. století. Po třicetileté válce opraven, barokní úpravy v roce 1714, dnešní vzhled z roku 1860. V současnosti patří České akademii věd.
Zámek se vstupní bránou v popředí
Zámek se nachází na okraji Třeště při silnici na Jihlavu a je obklopen zámeckým parkem. Patří České akademii věd, která jej využívá jako hotel.
17.12. 2006

historie

Roku 1513 byla na místě zámku Vencelíky z Vrchovišť zbudovaná tvrz, která byla Kryštofem Vencelíkem koncem 16. stol. přestavěna na renesanční zámek. Realizaci provedl stavitel M. Grimm. Tímto tedy vznikla čtyřkřídlá budova s nakoso orientovanými nárožními věžemi a s arkádami. V rámci pobělohorských konfiskací zámek připadl rakouské šlechtě. Zámek po útrapách třicetileté války nechal opravit Kryštof z Herbersteinu. Do vzhledu zámku významněji

Marek Pouzar, 24.8. 2007