Na místě kláštera ze 13.st.vystavěn v druhé pol.18.st. pozdně barokní klášter klarisek s kostelem sv. Kláry. Císařem Josefem II. klášter zrušen a v kostel umístěna studijní knihovna. Od r.1951 zde umístěno olomoucké Vlastivědné muzeum.
Olomouc - klášter klarisek s kostelem sv. Kláry (muzeum)
© Ivo Rozehnal, 10/2011
Graficke pismenko Budova Vlastivědného muzea v Olomouci sídlí v bývalém klášteru klarisek na Náměstí republiky. Původní klášter ze 13. století se nedochoval ve středověké podobě, ale byl spolu s klášterním kostelem pozdně barokně přestavěn. Stavitelem kláštera byl Matěj Kniebandl a dokončil jej na počátku sedmdesátých let 18. století. Jedná se o soubor dvoupatrových budov s vnitřním obdélným dvorem. Po dostavění kláštera byl v jižní části klášterního komplexu byl vystavěn nový kostel sv. Kláry jako jednolodní sálová stavba s rozšířenou střední částí. Do náměstí je obráceno široké jižní průčelí, členěné pilastry a lizénami, s hlubokým zdobeným středním ...