Renesanční palác z roku 1583. Třípatrová budova postavená na místě gotického domu. Dochovaný mázhaus s původními renesančními klenbami, průčelí a arkýř s renesanční kamenickou výzdobou. Průčelí barokně upraveno, nejvyšší patro je novodobá nadstavba.
Hauenschildův palác
© Pavel Vítek 12/2006
Graficke pismenko Palác se nachází v Olomouci na Dolním náměstí na rohu s Lafayetovou ulicí. Renesanční palác byl postaven měšťanskou rodinou Hauenschildů patrně roku 1583. Jedná se o rozlehlou nárožní třípatrovou budovou, postavenou na místě staršího gotického objektu. Z období středověku se dochovaly pouze klenuté sklepy. Dochovaný rozlehlý mázhaus s původními renesančními klenbami a průčelí s velmi bohatou renesanční kamenickou výzdobou, ať již se jedná o portál či nárožní arkýř s figurálními reliéfy. Výzdoba arkýře čerpá náměty z příběhů v Ovidiových Metamorfózách. Průčelí prošlo barokní úpravou na počátku 18. století, nejvyšší patro je novodobou ...