Nevelký hrad neznámého založení i jména nad obcí Leština. Zřejmě šlo o malý vojenský objekt, který sloužil k ochraně panství litoměřické kapituly ve 14. století a později pravděpodobně přešel do vlastnictví pánů z Vartemberka.
Graficke pismenko Na místo bývalého hradu se nejlépe dostanete od rozcestníku Fráže na zelené značce (z Velkého Března). Cestou dolů k Leštině je vidět ostrožna poté, co vyjdete na louku. V okolí stojí za zhlédnutí i vrch Magnetovec se Skalním hřibem.
12.12. 2006

popis

Přístup do hradu se předpokládá po lávce přes šíjový příkop z plochy předpolí. Vlastní lokalitu tvoří vrcholová ostrožna chráněná prudkými svahy a šíjovým příkopem. Nejvýše položeným bodem dispozice je plošina vejčitého tvaru, v jejíž severozápadní části se nachází nevýrazná 0,4 metru hluboká prohlubeň zhruba čtvercového tvaru - snad pozůstatky zděné válcové či hranolové věže lehčí konstrukce, která kontrolovala celý prostor lokality a západní

Jiří Šedivý: Hrady v údolí Labe mezi Ústím nad Labem a Děčínem, 14.12. 2006

Ústí nad Labem  (UL)