Moje místa 0
V horní severní části náměstí stojí děkanský kostel ze 14. století. Na jeho místě se předpokládá nejstarší sakrální stavba města Chomutova. Ke kostelu přiléhá městská věž z přelomu 15. a 16. století. Věž dostala současnou podobu v letech 1873 - 1874
Městská věž a kostel Nanebevzetí Panny Marie - letecký snímek
Graficke pismenko Na místě městského děkanského kostela, lze předpokládat nejstarší sakrální stavbu na území města Chomutova. Kolem městského kostela býval hřbitov který byl po skončení husitských válek přeložen za hradby města. Nejstarší zachovanou částí kostela je sakristie a zdivo presbytáře, pocházející z konce 13. a 2 pol. 14. století. Výstavba kostela byla podmíněna husitskými válkami a požárem o sto let později, v roce 1525. V některých zdrojích je uváděno zahájení stavby rokem 1516. Prvním stavitelem byl Josef Schreml, doložený na sjezdu kameníků v Annaberku, zaklenutí lodi je datováno na svorníku s iniciálami H. I. 1539 (Jakub Hanse). Jižní tribuna, ...
Radovan Smokoň, zdroj: Zdena Binterová, Dějiny Chomutova, Okresní muzeum Chomutov 1997, 10.12. 2006