Kostel sv. Jana Nepomuckého byl vystavěn v letech 1769 – 1775 v barokním slohu. Stavbu řídil vídeňský stavitel F. Kerndl. Malířskou výzdobu provedl Franz Anton Maulbertsch. Kostel se začal v roce 2004 opravovat. Je zařazen mezi památky I. řádu.
Dyjský kostel sv. Jana Nepomuckého
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Obec Dyje, do roku 1950 nazývaná Milfron (německy Mühlfraun), leží 4 km východně od středu Znojma, 300m od silnice I/53 Znojmo - Brno. Obec se nachází v malebném údolí řeky Dyje, obklopená vinicemi, ovocnými sady a lužními lesy. Dostupná je buď autobusy ze Znojma a nebo z železniční zastávky Dyje, ležící na trati Znojmo – Hrušovany nad Jevišovkou – Břeclav.
Kostel Sv. Jana Nepomuckého leží v centru obce, 250 m severovýchodně od malé návsi.
V okolí je turisticky nejzajímavější město Znojmo, z celou řadou staveb a památek.
Na severozápadních výšinách nedaleko obce se odehrála část velké napoleonské bitvy u Znojma v roce 1809.

historie

Již roku 1280 stál v obci kostel sv. Vavřince. Ten byl za husitských válek zničen. Současně s výstavbou letní rezidence premonstrátů v Louce, byla v obci Milfron zahájena výstavba kostela, rovněž nákladem louckých premonstrátů. Vystavěn byl v letech 1769 – 1775 v barokním slohu. Zasvěcen byl sv. Janu Nepomuckému. Stavbu řídil vídeňský stavitel F. Kerndl. Malířskou výzdobu provedl Franz Anton Maulbertsch. Kostel se začal v roce 2004 opravovat.