Budova postavená 1873-1875 na trati spojující Prusko s Rakousko-Uherskem. Od roku 1948 využívána i jako divadlo. Po požáru v roce 1966 divadlo znovu opraveno a opětovně otevřeno r. 1971. Jediné divadlo na nádraží v Evropě.
Graficke pismenko Nádražní budova a divadlo, zajímavé spojení a námět třeba pro řadu dalších méně využitých nádražních budov. Jisté je, že se jedná asi o jediné divadlo v Evropě a možná i na světě, které provozuje aktivní činnost v budově nádraží.
13.2. 2007

historie

Dominanta města bylo vybudováno zároveň s Železniční tratí Choceň- Broumov roku 1873-1875, nádraží je významnou technickou památkou. Trať byla stavěna s cílem spojit tehdejší Prusko s Rakousko-Uherskem, a kdysi trpěla velmi silným provozem. Náklady na stavbu tehdy činily 16 miliónu zlatých a stavba si vyžádala 10 lidských životů. Budova nádraží je pozoruhodná svými rozměry i architektonickým řešením, původní konferenční sály, rakouský a pruský

Jaroslav Černín, 6.12. 2006