Sloup nechal postavit roku 1743 Franz Hampel při příležitosti korunovace Marie Terezie a z radosti nad odchodem pruských vojsk z Čech po první slezské válce 1740-1742.

Hampelův sloup

Graficke pismenko Sloup se nachází na cestě z osady Bučnice (Teplice nad Metují) do Dolního Adršpachu a nechal jej postavit roku 1743 Franz Hampel, mlynář z Prostředního (Spáleného) mlýna, který dnes již neexistuje. Sloup byl postaven při příležitosti korunovace Marie Terezie a také z radosti nad odchodem pruských vojsk z Čech po první slezské válce 1740-1742. Latinský epitaf na podstavci zní: Tento sloup nechal ke cti neposkvrněného početí postavit Franz Hampel, v době kdy byli Čechy božskou pomocí a lidským nasazením osvobozeny od svých nepřátel. Ve skalách nad Spáleným mlýnem se nachází stará kancelář, rozhlehlá sluj vytesaná ve skále sloužila ve slezských ...
Jaroslav Černín, 6.12. 2006

socha, monument