Moje místa 0
Barokní kostel sv. Václava postaven podle projektu K. I. Dienzenhofera po r. 1729 na místě kostela broumovských protestantů. Stavba s křížovým půdorysem s polokruhovým kněžištěm. Noncem 18. stol. zrušen a ve druhé pol. 19. století opraven a obnoven.
Kostel sv Václava

Broumov Kostel sv.Václava

Graficke pismenko Na místě nynějšího kostela začali v roce 1610 broumovští protestanté stavět po vydání Rudolfova majestátu svůj dřevěný kostel. Stavba trvala až do roku 1613 byla však zakázána od tehdejšího broumovského opata Wolfganga Zelendera, to však protestantům nezabránilo aby se stavbou pokračovali. Pak císař Matyáš vydal rozkaz zakazující stavbu, kostel byl uzavřen a osm měštanů uvězněno v Praze. Tato událost zavdala podmět k vyhození císařských místodržících z oken a tím k třicetileté válce. Kostel byl definitivně zabaven v r. 1722 a uzavřen. V r. 1676 dal na jeho místě vystavět opat Sartorius nový kostel ovšem taky dřevěný a až v roce 1729 byl opatem Zinkem postaven kostel nynější. Má půdorys řeckého kříže a jeho autor je Kylián Ignác Dientzenhofer. V roce 1989-1994 byl kostel opraven.
Jaroslav Černín, 5.12. 2006