Na Floriánského náměstí stávala původně menší barokní kaplička, v roce 1846 přestavěna. Za komunistického režimu r.1962 úplně zbytečně zbožena. Místo kaple dosud kopírují stromy v malém parčíku.
Prostějov - kaple sv. Floriána
Kolorovaný světlotisk z roku 1902 od A.Vinzourové/vložil IvoR - z knihy Prostějov na starých pohlednicích 2002

Kaple sv. Floriána.

Graficke pismenko Bývalá dominanta Floriánského náměstí v Prostějově. Původně zde stávala menší barokní kaplička. Ta byla v roce 1846 (dle info z knihy PV na st.pohlednicích) přestavěna. Osud završil komunistický režim roku 1962. Tehdy byla zbořena z důvodu zástavby městských lázní. Ty však byly nakonec postaveny několik desítek metrů stranou, takže kaple byla zničena naprosto zbytečně. Místo kaple dosud kopírují stromy v malém parčíku naproti tehdy moderní stavby. Pěkně je osud kaple popsán v Popisu okresního hejtmanství Prostějovského od Františka Faktora z r.1898 - "V Hliníkách stojí kaple sv. Floriana postavená r. 1843 na místě kaple dřevěné. Věž kaple pochází ...
Ivo Rozehnal - podle knihy Prostějov na starých pohlednicích 2002 a Popis okresního hejtmanství Prostějovského od Františka Faktora z r.1898, 4.12. 2006

Svatý Florián (Florián z Lorchu)