Moje místa 0
Mohutný kostel ve Starých Křečanech postavil v letech 1736-41 podle vlastních plánů Johann Georg Aichbauer. Později vznikla fara, márnice a ohradní zeď hřbitova s křížovou cestou. Zanedbaný areál prochází v posledních letech zajišťovacími opravami.
Kostel od severozápadu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Starými Křečany prochází silnice III. třídy z Rumburka do Zahrad, kde navazuje na II/265. Po ní jezdí linkové autobusy, které zastavují na návsi, pár metrů od kostela. Asi 300 m jihozápadně zastavují vlaky na trati Rumburk - Panský - Mikulášovice dolní nádraží.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají v neděli od 7.30.

Kostel svatého Jana Nepomuckého ve Starých Křečanech
    Staré Křečany se poprvé připomínají roku 1485. Patřily pod rumburskou farnost. S růstem počtu obyvatel od konce 17. století se více než hodinová cesta na bohoslužby stávala stále častějším terčem stížností poddaných. Rumburský farář se však bránil zmenšování svého obvodu. Situaci vyřešila majitelka šluknovského panství Marie Ernestina z Harrachu příkazem svému hejtmanovi, aby v Křečanech nechal rychle a v tajnosti postavit dřevěný kostelík. To

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a webové stránky rumburské farnosti, 9.4. 2010