Hrady.cz
Byvalý kostel sv. Ignáce v areálu jezuitské koleje je dominantou jižního cípu náměstí 1. máje v Chomutově. Areál jezuitské koleje nechal založit Jiří Popel Lobkowitz roku 1590. Dnes slouží pro účely kulturního střediska.
Kostel sv. Ignáce - letecký snímek

Areál jezuitské koleje

Graficke pismenko Jiří Popel Lobkowitz, nejvyšší purkrabí království , povolal jako horlivý šiřitel katolické víry do Chomutova zástupce řádu v čele s provinciálem Georgem Baderem, a to již v roce 1589. Po prvních úspěších se rozhodl ve městě založit kolej, kterou nadal rozsáhlým majetkem. Jezuitský areál v Chomutově měl mít nejen vliv na bezprostřední region, ale měl stát v cestě aktivitám sousedního protestantského saska. Po příslušných jednáních a vyhledání vhodného místa spojeného s výkupem řady měšťanských domů při koutu jižní strany hlavního náměstí, byl dne 14. srpna 1590 slavnostně položen a vysvěcen základní kámen náročně koncipovaného rozlehlého ...
Radovan Smokoň, zdroj Muzeum města Chomutova, 3.12. 2006