Vesnice patrně založena břevnovským klášterem. Kostel sv. Markéty vznikl v l.1727-30 podle plánů K. I. Dientzenhofera. Kostel má dvě věže, loď je kryta kazetovým stropem. Interiér je značně poškozen a rozkraden, už několik let se zde neslouží mše.
Šonov kostel sv.Markéty
2006
Šonov leží severovýchodním směrem od Broumova a táhne se podél hřebene Javořích hor, k hranici s Polskem. Je nejdelší obcí Broumovského výběžku. Přesné datum založení vesnice není známo, pravděpodobně bylo místo osídleno již ve 12. století. Doklad z r. 1286 potom jmenuje oblast mezi řekou Stěnavou a Javořími horami, v tomto roce mohl být Šonov založen břevnovským klášterem.
Kostel sv. Markéty vznikl v l. 1727-30 podle plánů K. I. Dientzenhofera. Nahradil původní kostel, který vyhořel. Kostel má dvě věže, loď je kryta kazetovým stropem. Interiér je značně poškozen a rozkraden, už několik let se zde neslouží mše.

Šonov Kostel sv.Markéty
    Kostel byl postaven podle plánů Kyliána Ignáce Dietzenhofera v letech 1727-1730.Za svůj vznik vděčí zejména broumovskmu opatu Otmaru Zinkemu
    Jaroslav Černín, 26.11. 2006