Hřbitovní kostel z let 1755 a 1756 v barokním slohu.
Hrubčice - kostel sv.Urbana

Kostel sv. Urbana v Hrubčicích.

Graficke pismenko První zmínka o kostele je z roku 1605, kdy se píše o jeho opravě. Znamenalo by to, že kostel je mnohem staršího založení, pokud se ovšem nejednalo o předchůdce dnešní stavby. V letech 1755 – 56 byl kostel přestavěn (či nově postaven) barokně a zasvěcen sv. Urbanu. Další opravy proběhly v letech 1855 – 56. Malby jsou z roku 1886 od malíře K. Křepelky. Interiér obsahuje varhany, oltářní obrazy např. sv. Urbana, tři boční oltáře, několik soch – mimo jiné Panny Marie Lurdské, sv. Cyrila a Metoděje. Věž ukrývá tři zvony. Kolem kostela se nachází hřbitov. Farnost je v nedalekém městečku Kralicích na Hané.

historie

Na hřbitově se nachází hrob 41 vojáků z prusko-rakouské války. Památník má podobu úzkého mramorového hranolu. Zřízen byl r. 1896 kameníkem J. Havláskem. Nápis na něm zní: "Chrabrým vojínům našim, kteří v boji u Tovačova dne 15.7.1866 za vlast svou krev cedili." Někteří z pohřbených vojáků však nezemřeli na bojišti, ale ve zdejším lazaretu na choleru.
    Ivo Rozehnal - podle PV Týden 9/10/06, 17.10. 2007

Prostějov  (PT)